Egenodlat i restaurangen

Vi är, med rätta tycker vi, stolta över vår restaurang, Violen. Sedan vi startade den 2009 har vi kontinuerligt arbetat på att förbättra den för att ge våra gäster inte bara mycket god mat utan också en trevlig upplevelse medan de äter. Vi siktar definitivt inte på att bli en lyxrestaurang med tre stjärnor i Guide Michelin. Det är inte riktigt vår stil och även om maten hos dessa restauranger, givetvis, är extraordinär så är priset det också, och många ”vanliga” människor skulle nog vara nästan lite rädda för att äta på en sådan restaurang. Vi riktar oss mer till ”vanligt folk”, så att säga, även om det är ett uttryck vi ogillar (vad är egentligen ”vanligt folk”?). Målet är att alla ska ha råd att äta hos Violen, och inte behöva oroa sig för om de uppträder ”korrekt” eller inte.

Skörda våra egna grönsaker
Det senaste som vi ska göra är ingenting som direkt kommer att synas i restaurangen. Inga nya möbler, ingen restaurering, ingen tillbyggnad eller något sådant. I stället är det i själva maten som en liten förändring kommer att komma till stånd. Denna förändring är dock inte av det slaget att vi byter inriktning och ska börja med sushi eller så. I stället handlar det om råvarorna. Vi har alltid haft höga krav på våra råvaror, för utan bra råvaror så kommer ju inte maten att komma till sin fulla rätt oavsett hur skicklig kocken är. Men nu ska vi ta det hela ett steg längre.

Ta hjälp av ett växthus
Persholms ska nämligen börja odla vissa råvaror själv. Inte i sådan omfattning att vi kan stå för alla grönsaker och kryddor på egen hand, men en del ska det bli i alla fall. Dels så ska vi så och odla en del på frihand, och dels så ska vi skaffa oss ett riktigt växthus, där vi kan odla saker som annars är svårt att lyckas med i Värmland. Klimatet här uppe är ju sådant att mycket inte går att odla så bra, men med ett rejält växthus förbättras möjligheterna markant. Ett växthus gör ju också att det går att odla både senare och tidigare på året, så att vi kan erbjuda egenodlade grönsaker, örter och kryddor under en längre tid. Vintertid blir det kanske lite svårare, men det är å andra sidan lågsäsong för oss.

Det kommer för övrigt inte bara att bli bara ett växthus, utan två. Ett stort växthus skulle kunna fungera det med, men det känns säkrare med två stycken av mellanstorlek. Växthusen är beställda, från Wexthuset, och ska snart vara här. Det kommer att ta ett tag innan vi kan utnyttja dem fullt ut, men till höst, så. Samtidigt har vi också i år satt en del potatis; inte tillräckligt för hela restaurangens behov, men tillräckligt för en del lite mer speciella tillfällen, som till midsommar.

Utvecklingen här hos Persholms Herrgård går alltså för fullt och vi ser 2017 an med tillförsikt. Snart har halva året gått, och det ser riktigt bra ut, och bättre kommer det att bli! Välkomna, för att se efter själva!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *